Casa din copac sau Apicultura la inaltime
Recomanda-ne
  • 44
    Shares

 

Cum sa faci o casa in copacul din gradina casei tale!

Aveti un copac acasa si vreti sa-l taiati? Nu o faceti inainte de a citi acest articol!

Totul a pornit de la un nuc batran care nu prea mai face nuci!

Nu voiam sa-l tai si atunci mi-a venit ideea sa fac o casuta in el, spre bucuria copiilor de la 1 la 90 de ani. 🙂

Nu sunt expert in constructii asa ca ce am facut eu puteti face si voi!

 

12 PASI PENTRU CONSTRUIREA UNEI CASE IN COPAC

 

1. Alegerea copacului

In primul rand e important ca pomul sa fie suficient de gros si stabil pentru a sustine o structura grea pe el in timpul celei mai grele furtuni. Modul de construire a unei case din copac depinde foarte mult de copac. Poate ati vazut poze cu case in copac (treehouse eng.) insa modul de abordare a constructiei va fi diferit in functie de grosimea lui, de cat de apropiate sau departate sunt ramurile principale, de rezistenta copacului etc.

 

2. Planul

Inainte de a incepe constructia trebuie facut un plan cu dimensiunile si numarul elementelor necesare, chiar daca acesta se va modifica in timp.

Planul se va schimba pe masura ce constructia progreseaza. Apar noi idei, apar ramuri care ne incurca. Lucrurile arata diferit din aer. Asa ca relaxati-va, inspirati si… improvizati!

3. Structura de sustinere

Cel mai important lucru in constructia acestei case din copac este structura de sustinere. Dimensiunea bazei am hotarat sa fie de de 3 x 3 metri. Am folosit la inceput doi dulapi cu latimea de 25 cm si grosime de 5 cm. E foarte important ca lemnul sa fie foarte bine tratat pentru a rezista in timp. L-am dat cu mai multe straturi de ulei de in sau ulei de motor ars.

O problema importanta a fost gasirea suruburilor care sa sustina aceastra structura. Suruburile zincate cu cap hexagonal nu imi inspira incredere. Am vazut ca ruginesc in timp si in cautarile mele dupa modele si informatii am dat de o casuta care chiar a cazut din cauza acestui lucru. Bine ca nu era nimeni inauntru. Ultimul lucru care vrei sa se intample e sa rugineasca suruburile si sa-ti vezi casuta prabusita. Dupa cautari indelungate am gasit la Rocast suruburi de dulgherie cu cap inecat care mi s-au parut bine tratate si cu un coeficient de rezistenta ridicat. Au diametru de 12 si o lungime de 24 cm.

Gaura care se da in dulap trebuie sa fie putin mai larga pe orizontala decat diametrul surubului pentru a da voie surubului sa aiba un mic joc in timp fara a rupe scandura. Copacul se mai misca in bataia vantului, mai creste in diametru…

Deasupra celor doi dulapi asezati cat mai bine pe orizontala am pus perpendicular alti 5 dulapi de aceleasi dimensiuni. Doi dintre acestia se pun la capete iar restul langa truchiul de copac pentru a fi prinsi din nou in suruburi. Capetele dulapilor le-am prins cu alti doi dulapi care face ca structura sa fie compacta si rigida.

4. Asezarea platformei.

Pentru podea am folosit blani de 15 x 5 cm dar pot fi folosite si alte latimi. Recomand insa ca grosimea sa fie de 5 cm si lemnul platformei sa fie tratat foarte bine cu ulei de in sicativat. Aveti grija sa decupati mai mult pe langa trunchi pentru a permite cresterea sau miscarea acestuia.

 

5. Atasarea suportilor la plaforma

Pentru intarirea platformei am folosit conectori pentru constructii din lemn precum cei din imaginile de mai jos.

 

4. Sustinerea platformei

Pentru sustinerea platformei la colturi am folosit stalpi de lemn cu grosime de 10 x 10 cm. In partea de jos am folosit patru suporti din teava rectangulara de 10×10 cm pe care i-am atasat de trunchiul copacului. In partea de sus am decupat jumatate din latimea grinzii in forma de V pentru a se potrivi cu coltul platformei.

6. Adaugarea unui scripete

Daca pana in acest moment operatiunile se pot face mai mult sau mai putin de unul singur, ridicarea peretilor nu poate fi facuta fara  un scripete bun si fara ajutoare. Trebuie folosit un scripete cat mai mare pentru a usura ridicarea panourilor prefabricate.


Un mic video mai amator desigur! 🙂

 

7. Decuparea intrarii

Intrarea poate fi facuta prin exterior sau interior si am oscilat intre multe modele. Am ales varianta prin interior pentru a proteja scara si pentru a putea fi folosita in conditii de siguranta si in caz ca afara ploua sau e zapada.

Am pastrat portiunea taiata din podea si astfel am facut o usa mobila care se poate inchide din casuta si astfel platforma e intreaga.

8. Scara

Cu trepte. Sunt diverse alternative: din scanduri cu gauri precum cele din locurile de joaca din parcuri sau o scara din franghii ce poate fi ridicata. Am ales varianta clasica pentru a putea urca fara probleme si copiii mai mici.

9. Constructia

Casuta este facuta pe structura de lemn din panouri prefabricate tip sandwich, din dulapi de 10 x 5 cm placati la exterior cu OSB.

Am facut inclusiv o mica terasa pentru a ne bucura de la inaltime de privelistea din zona si pentru a supraveghea munca albinelor. Asa produc ele Miere Filip de calitate 🙂

Acoperisul acopera intreaga structura.

10. Acoperisul

Aici am facut o mica greseala, chiar doua. Am considerat ca folosind tigla bituminoasa, greutatea nu o sa fie prea mare si astfel am folosit capriori de 3 x 4 cm. Trebuia sa folosesc capriori tot cu dimensiunea de 10 x 5 cm. Am rezolvat insa problema cu o alta bucata de 5 x 10 cm pusa transversal sub capriori.

Pentru a proteja de ploaie portiunea din jurul copacului am folosit camera de masina decupata si legata in jurul copacului. Apa insa tot s-a infiltrat pe langa trunchiul copacului si a umflat putin OSB-ul. Era bine sa fi vopsit OSB -ul de jur imprejurul trunchiului pentru o mai buna protectie impotriva umezelii.

Sfat: Sunt tot mai rare camerele auto, asa ca daca planuiti sa va faceti o casuta in copac incercati sa gasiti acest element util din timp. 🙂

11. Cutia secreta

Am facut in podea, intre cele doua ramuri, o cutie secreta pentru a servi copiii cu bunatati cand mergem in casuta.

Psssst…. Va rog sa nu spuneti la nimeni de micul nostru secret !! 😉

12. Usa si ferestre

Voi face usa si ferestre simple din profil de aluminiu cu plasa pentru tantari vara si policarbonat iarna pentru a proteja interiorul de zapada viscolita.

P.S.

De la casa din copac la casa unde locuiesc sunt aproximativ 30 de metri.

Oare ar merge instalata o tiroliana? Ma mai gandesc!🤔 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O miere foarte buna. O folosesc in fiecare dimineata in prima ceasca de cafea.

Elena Zaharia

Coletul a ajuns la timp iar mierea are un gust foarte bun!

Cristina Voinea