Familia albinelor

Recomanda-ne

Tot stupul e aceeaşi familie
Albinele trăiesc în colectivitate în interiorul fiecărui stup. In stup se află o matcă, de la câteva mii pănă la câteva zeci de mii de albine lucrătoare si de la câteva sute la câteva mii de trăntori. Albinele lucrătoare sunt femele, însă de obicei numai matca poate depune ouă. Din această cauză, matca este mama tuturor albinelor din stup, femele sau masculi! Aceasta înseamnă că toate albinele dintr-un stup sunt fraţi şi surori. Această mare familie există datorită faptului că fiecare membru îşi îndeplineşte rolul său: matca depune ouă, iar albinele lucrătoare aduc hrană.

 

O singură matcă de stup, restul sunt 90% albine şi 10% trântori (perioada aprilie-iunie)

Mama cu o mulţime de copii
Munca mătcii e să facă ouă. La o săptămănă de la naştere, matca iese la împreunare, iar după întoarcerea în stup ea va depune în continuu căte 1500-2000 de ouă pe zi. Poate din cauza sarcinii sale deosebite, matca trăieşte cam patru ani, ceea ce înseamnă de patruzeci de ori căt o albină lucrătoare, a cărei longevitate este de aproximativ o lună. Si în greutate matca este de două-trei ori căt o albină lucrătoare.

Fii cei trândavi
Trăntorii, ceva mai mari decăt albinele lucrătoare, au rolul de a-i furniza mătcii lichid seminal. Cu excepţia ieşirilor pentru a se împreuna cu matca, trăntorii nu ies la adunat hrană, ci doar se preumblă prin stup. Toamna, cănd cantitatea de polen si miere recoltate scad, albinele nu le mai dau de măncare şi în cele din urmă îi alungă din stup.

 

Fetele cele harnice
Munca albinelor lucrătoare constă în curăţenia stupului, creşterea larvelor şi adunarea de hrană. O vreme după ieşirea din pupă, albinele au în sarcină curăţenia stupului, după care încep să se ocupe de larve, iar apoi de clădirea fagurilor. Apoi, după ce o vreme se ocupă de măcinarea polenului şi transferul mierii, pornesc afară la procurarea hranei. Cauza succesiunii de ocupaţii ale albinei este însăşi structura stupului: Albinele sunt adunate cu matca în mijloc, astfel că larvele scot aripi în mijlocul stupului şi sunt împinse înspre afară pe măsură ce se nasc noi albine. Aşa se face că işi schimbă şi ocupaţia de la munca de interior la cea de afară.

O miere foarte buna. O folosesc in fiecare dimineata in prima ceasca de cafea.

Elena Zaharia

Coletul a ajuns la timp iar mierea are un gust foarte bun!

Cristina Voinea