Recomanda-ne
Mierea- aliment de bază, polenul- aliment secundar

Mâncarea albinelor este miere şi polen. Mierea, care conţine aproape numai zaharuri transformabile în energie este alimentul de bază, în timp ce polenul conţinând proteine, vitamine şi minerale este precum restul felurilor de mâncare. Lăptişorul de matcă este un fel special de mâncare la care au acces numai matca şi larvele candidate la titlul de matcă.

Delicioasa miere matură

Nectarul strâns de albine nu este încă miere. El se preface în miere numai în urma maturării şi condensării sale de către albinele din stup. Mai întâi, albinele lucrătoare aduc nectarul în sacii de miere aflaţi lângă stomac şi îl transmit din gură în gură albinelor lucrătoare care le aşteaptă în stup. Cu această ocazie, datorită efectului enzimelor din corpul albinelor, zaharoza din nectar e transformată în glucoză şi fructoză. In continuare albinele care au receptat mierea o transportă în niste cămăruţe unde o aerisesc bătând din aripi pentru a evapora apa din ea. Temperatura de 34 de grade din stup ajută si ea la maturarea şi condensarea mierii.Astfel preparata miere este înmagazinată şi acoperită cu căpăcele de ceară, devenind aliment conservat.

Găluşte de polen, pâine de albină

Ori de căte ori se bagă albinele în interiorul florilor pentru a sorbi mierea din ele, polenul se prinde pe perişorii de pe corpul lor. Odată supt nectarul, albinele îşi umezesc picioruşele ca nişte perii cu o parte din el, după care îşi iau zborul şi se freacă pe trup cu picioruşele, rotunjind polenul în bulgări pe care îi pun în coşurile de polen aflate pe picioruşele din spate. Bulgării sunt făcuţi în jurul unui perişor mai lung, care ţine loc de melesteu. Găluştele de polen aduse în stup sunt zdrobite de către albinele lucrătoare de aici şi îndesate în fundul alveolelor. La umplerea unei alveole, se unge miere pe deasupra: amestecul conservat astfel se numeşte păstură sau pâinea albinei.

Lăptişorul de matcă, aliment special

Albinele lucrătoare însărcinate cu îngrijirea larvelor mănâncă mult din polenul înmagazinat în alveole. Acest polen este resintetizat în interiorul glandelor parotide şi sublaringeale, fiind secretat ca lăptişor de matcă de culoare alb lăptos. Adevărat lapte de mamă făcut de către albine, lăptişorul de matcă conţine un amestec bine echilibrat de proteine, vitamine şi minerale, fiind destinat numai mătcii şi larvelor candidate la titlul de matcă. Lăptişorul de matcă este cel care le face pe mătci să crească mari şi capabile de a depune ouă.

O miere foarte buna. O folosesc in fiecare dimineata in prima ceasca de cafea.

Elena Zaharia

Coletul a ajuns la timp iar mierea are un gust foarte bun!

Cristina Voinea