Recomanda-ne
Numai matca face pui?

Intoarsă în stup după zborul nupţial şi împreunare, matca primeşte lăptişor de matcă de la albinele lucrătoare. Burta i se umflă şi cam la vreo două zile (cel devreme) ea începe să depună ouă, continuând această activitate timp de 2 până la 4 ani zi de zi, cu excepţia perioadelor cele mai fierbinţi din vară şi a celor mai reci din iarnă. Permanent înconjurată de albine lucrătoare,matca secretă un feromon care blochează capacitatea lor reproducătoare; acesta este de fapt motivul pentru care albinele lucrătoare, deşi femele, nu depun ouă. In cazul în care matca dispare din stup, albinele lucrătoare încep să depună ouă, însă din cauză că ele nu sunt fecundate nu pot da naştere decât la trântori (care se nasc din ovule nefecundate).

Deciderea noii mătci

Primăvara, albinele lucrătoare clădesc cuiburi de matcă. Oul de matcă în sine nu este cu nimic diferit de cel de albină lucrătoare, fiind acelaşi ovul fecundat din care ies femele. La ieşirea din ou după trei zile, puietul e încă acelaşi, însă larvele din cuiburile de matcă se dezvoltă în mătci datorită faptului că primesc lăptişor de matcă de mâncare. Totuşi, titlul de matcă nu e atât de uşor de obţinut: de obicei există circa zece cuiburi de matcă, din care ies tot atâtea candidate la titlu. Dintre ele, una singura va ajunge matcă, şi anume cea care va supravieţui luptei pe viaţă şi pe moarte pentru conducerea stupului. In acest timp, matca cea veche părăseşte stupul, mutându-se într-unul nou.

Albinele lucrătoare cresc pe îndelete

Matca, după ce măsoară cu picioarele dinainte spaţiul camerei puietului, depune în cele mai mari ouă de trântori şi în cele mai mici ouă de albină lucrătoare. La depunerea ouălor de albină lucrătoare, chiar înainte de a da drumul oului în cameră, matca dă drumul şi lichidului seminal reţinut în corpul său pentru a fecunda oul. Larvele de albină lucrătoare vor primi şi ele la început o hrană asemănătoare lăptişorului de matcă, însă după primele trei zile, în care larvele cresc cu repeziciune, în acesta încep să fie amestecate miere şi polen. Datorită diferenţei de alimentare, stadiul larvar al albinei lucrătoare ţine 6 zile faţă de 5,5 în cazul mătcii, iar stadiul de pupă respectiv 15 zile faţă de 7.5. Albinele lucrătoare nou ieşite din pupe sunt însărcinate la început cu curăţenia şi creşterea puietului.

Trântorii, neglijaţi?

Prin contrast cu matca şi albinele lucrătoare, care ies din ouă fecundate, trântorii ies din ouă nefecundate. Hrana lor e aceeaşi cu a albinelor lucrătoare, însă deoarece trântorii sunt mai mari ei primesc ceva mai mult de mâncare. Pe măsură ce se scurge timpul, în hrană se amestecă polen, însă proporţia de polen din mâncarea pentru trântori e mai mare decât cea din mâncarea albinelor lucrătoare, putându-se spune deci că hrana albinelor lucrătoare este mai bună decât cea a trântorilor. Perioada până la ieşirea din ouă e cam la fel de lungă cu cea a albinelor lucrătoare, in timp ce stadiile larvar si cel de pupă sunt ceva mai lungi.

O miere foarte buna. O folosesc in fiecare dimineata in prima ceasca de cafea.

Elena Zaharia

Coletul a ajuns la timp iar mierea are un gust foarte bun!

Cristina Voinea