Cătina – beneficii și contraindicații
Recomanda-ne

Ginghis Han folosea Cătina pentru a-și întări armata și caii lui dupa bătălie. Numele botanic, Hippophae L. vine de la cuvântul grecesc ”hippo”, ce înseamnă cal. Cătina era folosită de către grecii antici pentru întărirea cailor și pentru a da părului lor un luciu strălucitor. De-a lungul secolelor femeile au folosit Cătina pentrua se proteja de ravagiile soarelui. Folosită ca un remediu popular tradițional iar acum având la bază nenumărate cercetări științifice, Cătina este unul din cele mai importante alimente redescoperite ale secolului 21.

Cătina conține următoarele elemente:

Vitamine și Minerale

  • Vitamina A – ajută la menținerea sănătății dinților și oaselor
  • Vitamina B12 – ajută la producerea energiei și a celulelor roșii
  • Vitamina C – ajută la vindecarea rănilor, sănătatea dinților și gingiilor
  • Vitamina E– ajută la formarea celulelor roșii
  • Vitamina K – esențială pentru coagularea sângelui și oprirea sângerării
  • Lycopen – un antioxidant ce protejează ADN-ul
  • Potasiu – necesar pentru echilibrul fluidelor și funcționarea mușchilor
  • Calciu – necesar pentru sănătatea oaselor, dinților și a tensiunii arteriale echilibrate
  • Magneziu – necesar pentru producerea proteinelor și sănătatea sistemului imunitar
  • Fier – necesar să poarte oxigenul în organism
  • Fosfor – echilibrează PH-ul organismului

Flavonoide

  • Catechine
  • Epicatechine
  • Galocatechine
  • Epigalocatechine

Acizi Grași

  • Palmitic
  • Oleitic
  • Linoleic

La ce ajută consumul de cătină.

  1. Vindecarea rănilor
  2. Sănătatea pielii
  3. Reduce riscul bolilor de inimă
  4. Sindromul ochilor uscați
  5. Fucția digestivă
  6. Protecția ficatului
  7. Protecția creierului
  8. Diabet
  9. Antiinflamator
  10. Antioxidant
  11. Ulcer
  12. Protecție împotriva radiațiilor
  13. Întărește imunitatea
  14. Infecții bacteriene
  15. Cancer

Contraindicații

Cătina poate scădea glicemia în cazul persoanelor ce suferă de diabet ce iau medicamente de scădere a glicemiei.

Folosirea cătinei poate încetini coagularea sângelui de aceea ar trebui evitată consumarea ei de către pacienți cu taieturi sau care urmează să aibă intervenții chirurgicale. De asemenea nu ar trebui consumată atata timp cât se iau medicamente anticoagulante și antiplachetare.

Catina cu miere de salcam – borcan 720 ml

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O miere foarte buna. O folosesc in fiecare dimineata in prima ceasca de cafea.

Elena Zaharia

Coletul a ajuns la timp iar mierea are un gust foarte bun!

Cristina Voinea