Mierea încălzită devine toxică? Povești!
Recomanda-ne

 

În urma unui sondaj de opinie efectuat pe pagina Facebook Miere Filip 86% dintre participanți au declarat că preferă mierea lichidă în detrimentul celei cristalizate.

Foarte bine! Dar MARE atenție !!!

Mulți producători știu acest lucru, o încălzesc să fie lichidă. o pasteurizează pentru a găsi mai ușor cumpărători. Nu devine otravă dar nu veti mai beneficia de calitățile extraordinare ale acestui produs minunat! TOATE detaliile le puteți citi în răndurile de mai jos:

ATENȚIE! ATENȚIE! ATENȚIE! 

Mierea NU este toxică dacă o adăugați în ceai, cafea, lapte etc., doar devine aproape identică cu zahărul alb, fără prea multe lucruri benefice pentru organism.

Ce se întâmplă cu zaharurile la cald?

În 1912, chimistul şi medicul francez Louis Camille Maillard, cercetăror al rinichilor şi bolilor lor, a publicat rezultatul cercetărilor sale în lucrarea ”Action of Amino Acids on Sugars. Formation of Melanoidins in a Methodical Way.”  Maillard descoperise ceea ce peste ani avea să fie cunoscut sub numele de efectul Maillard: procesul de RUMENIRE – reacţia dintre aminoacizi şi zahăr, de regulă în prezenţa căldurii. Reacţia de rumenire, aşa cum a fost ea documentată de cercetătorul francez, se întâlneşte în multe dintre produsele pe care le mâncăm zi de zi: pâinea albă, pâine prăjită, carnea friptă la grătar sau friptura frumos rumenită la cuptor, bere şi cafea, dulce de leche, lapte praf sau condensat, sirop de arţar, biscuiţi şi dulciuri pe bază de făină albă.

Cealaltă reacţie de transformare a zaharurilor la cald, caramelizarea, este un proces de piroliză (procedeu de transformare sau de descompunere termică a compușilor sau a substanțelor chimice organice –  care implică schimbarea simultană, ireversibilă, a compoziției chimice și a fazei fizice a compusului – în condiții de temperaturi înalte și fără aer).

În ambele cazuri,  atât în cel al rumenirii cât şi în cel de CARAMELIZARE,  se formează o aldehidă numită hidroximetilfurfurol, abreviat HMF. Acest compus este considerat ca fiind dăunător sănătății în urma unor teste efectuate in-vitro și a unor studii pe șobolani.

Ce este HMF?

HMF (hidroximetilfurfurol) – C6H6O3 –  este un compus organic ce apare în urma deshidratării unor anumite tipuri de zaharuri.  HMF nu este prezent în alimentele proaspete, dar apare în mod natural în alimentele care conțin zaharuri în timpul procesului de gătire (caramelizare sau rumenire), deshidratare sau prin învechire. Există cantități mici de HMF în miere, sucuri de fructe și lapte UHT. De asemenea, cantitatea de HMF în oțeturi, gemuri, produse alcoolice sau biscuiți indică gradul de procesare termică (cu cât cantitatea de HMF este mai mare, cu atât procesul de tratare termică la care alimentul a fost supus a fost mai mare). Cantități mai mari de HMF se găsesc în mod natural în cafea (unele tipuri de cafea prăjită conțin între 300 și 2900 mg/kg de HMF), produse de patiserie, bere brună sau fructe uscate (prunele uscate conțin până la 2200 mg/kg).

HMF-ul în miere

Mierea proaspătă naturală conține cantități foarte mici de HMF (mai puțin de 15mg/kg) iar standardul specificat în Codex Alimentarius este de 40mg/kg. Cantitatea de HMF din miere, ușor de verificat în laborator, este un indicator important al calității acesteia – o cantitate mare de HMF indică prezența unor zaharuri adăugate în miere sau a unui tratament termic excesiv la care mierea a fost supusă. Testele efectuate pe miere au folosite în primul rând pentru a determina mierea falsificată (cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori), cu cât cantitatea de HMF era mai ridicată, cu atât mai mult zahăr era adăugat în ea. Dar este suficientă cantitatea de HMF format la cald în miere pentru a ne pune în pericol sănătatea? Conform celor specificate mai sus, nu există studii pe subiecți umani care să confirme cantitățile minime de HMF ingerat ce pot fi dăunătoare.

Concluzia

Ce îi face căldura mierii? Probabil cel mai bun şi avizat răspuns îl dă Ross Conrad, autor al cărții Natural Beekeeping: Organic Approaches to Modern Apiculture . “Ideea este că prelucrarea termică distruge enzimele. Practic, de fiecare dată când încălzim mierea enzimele se distrug ceea ce reduce foarte mult calitățile curative ale mierii. Mierea crudă și proaspătă are proprietăți antibacteriene și antifungice incredibile.” În plus, crește cantitatea de HMF, dar nu într-atât încât să fie toxică. Astfel, dacă doriţi ca toate calităţile mierii să se regăsească în ceaiul dumneavoastră, nu adăugaţi mierea decât dacă temperatura acestuia nu depăşeşte 40 de grade Celsius.

  • Cantitatea      de HMF este atât de mică în mierea încălzită încât nici măcar în acest caz      nu atinge valorile de (40mg/kg) prevăzute în Codex      Alimentarius. Aici ne referim la mierea de bună calitate.
  • Conform Airborne.co.nz, mierea ajunge la o      concentraţie de HMF de 30mg/kg la dacă este expusă la temperatura de 40      grade Celsius timp de 20-50 de zile sau la 80 de grade pentru 2 ore.
  • Mierea      tropicală are în mod natural 80mg/kg HMF și nu este considerată ca fiind      dăunătoare consumului alimentar.
  • Comparativ      cu mierea, melasa din zahăr are o concentraţie de HMF de 100 de ori mai      mare.

Aşadar, nu mierea, singură, ar avea un component care să se tranforme într-o otravă la cald ci zahărurile conţinute de miere, carne, pâine, ceapă, etc. pot deveni toxice la cald, dar în proporţii mult mai reduse în cazul mierii decât în al celorlalte alimente. Concluzia este că zi de zi îngurgităm cantităţi rezonabile de HMF din fripturi, grătare, biscuiţi, pâine albă sau prăjită, bere, cafea, fructe deshidratate (inclusiv în sănătoasele mixuri de muesli). Mai puţin din mierea încălzită într-un ceai. E mierea toxică la cald? Evident NU!  

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O miere foarte buna. O folosesc in fiecare dimineata in prima ceasca de cafea.

Elena Zaharia

Coletul a ajuns la timp iar mierea are un gust foarte bun!

Cristina Voinea