Ce este mierea de mană?
Recomanda-ne

Ce este mierea de mană?

Mana este un lichid dulce și lipicios secretat de anumite insecte, de regulă afidele. Când aceste insecte străpung invelișul plantei, seva – care este ținută sub presiune – este aruncată în canalul digestiv al insectei, forțând seva ingerată anterior să fie eliminată prin celălalt capăt. Da, ați citit corect! Mana este un excrement de insectă cu eliminare rapidă.

Dar nu e chiar așa rău! Credeți-mă! Afidele depind de sevă pentru nevoile lor nutriționale, inclusiv proteina. Dar seva plantei are mai mult apă și zahăr și doar o mică parte proteină – cam 1 sau 2 procente din cantitate. Așadar insectele trebuie să mănânce cantități mari de sevă pentru a obține suficientă proteină, iar ce se elimină este foarte identic cu ceea ce au consumat – minus câțiva aminoacizi.

Mana este secretată pe frunze, ramuri, ace de brad sau chiar pe pământ sub plantă. Această sevă procesată este dorită de multe creaturi, inclusiv furnicile și albinele. Chiar dacă albinele preferă nectarul florilor, în timp de secetă – în special vara târziu – ele vor colecta adesea mana, o vor transporta în faguri și o vor prepara ca și nectarul. Yummy!!!

Lichidul din mană se evaporă repede și albinele vor colecta mana cel mai adesea dimineața și seara. Albinele tratează mana la fel ca nectarul așa că adesea e amestecată împreună cu nectarul din flori. Drept urmare, nu poate fi identificată în mierea finală.

Mierea obținută exclusiv din mană este numită miere de mană, miere de pădure sau miere de rouă. Are o culoare închisă, o aromă puternică, puțin amăruie și caramelizată, puțin acidă și mai puțin dulce decât mierea din flori. Este foarte căutată în Germania și țările nordice și adeseori are un preț mai ridicat.

Nu este așa bună pentru albine

În mod ciudat, mierea de mană nu e bună ca hrană în timpul iernării albinelor deoarece are un conținut mai ridicat de cenușă iar lipsa de aciditate e una din cauzele pentru care ea produce diaree, permițând dezvoltarea unor vegetații în tubul digestiv al albinei.

Cantitatea de mană din miere depinde de plantele din zonă, de climat și de temperatură. La fel ca și mierea florală, mierea de mană variază în funcție de sursa ei. Aroma, culoarea, dulceața, consistența, conținutul nutritiv și tendința de cristalizare depinde atât de plantă cât și de insecta ce o colectează.

Plantele ce produc seva care hrănește insectele sunt cel mai adesea copacii: brad, molid, cedru, castan, frasin, arțar, stejar, fag sau salcie. Există și unele plante ce produc mană precum lucerna, bumbacul, floarea soarelui.

Proprietăți

Mierea de mană poate fi considerată un cocktail de minerale. Mierea de mană conţine mai multe minerale, mai multe uleiuri esenţiale şi o aromă mai puternică faţă de celelalte tipuri de miere; Conţinutul de minerale al mierii de mană spre exemplu este de 6 ori mai mare decât mierea de salcâm şi până la 20 de ori mai mare decât la celelalte tipuri de miere.

Având un conținut ridicat de calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor, seleniu este frecvent recomandată în tratamentul spasmofiliei la adolescenti, rahitismului la copii si adolescenti, în osteoporoză şi afecţiuni articulare la adulţi şi vârstnici. Ea este utilă şi persoanelor cu un sistem imunitar slăbit.

Conţinutul de substanţe antioxidante (fenoli și flavonoizi) și de proteine este de până la 10 ori mai mare decât la alte feluri de miere. De asemenea mierea de mană este foarte bogată și în acizi organici, vitamina C și cele din grupul B, inhibină (un bactericid puternic care recomandă mierea de mană pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit) și enzime.

Mierea de mană și Mierea de fâneață sunt cele două tipuri de miere românești ce au o calitate apropiată sau chiar mai bună decât mierea de Manuka.

Contraindicații

Mierea de mană nu este recomandată persoanelor ce suferă de diabet, celor ce sunt alergice la polen și copiilor sub un an.

Miere de mană – 330 gr

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O miere foarte buna. O folosesc in fiecare dimineata in prima ceasca de cafea.

Elena Zaharia

Coletul a ajuns la timp iar mierea are un gust foarte bun!

Cristina Voinea