Pesticidele si mierea!
Recomanda-ne

pesticidele si mierea

 

Cum este cu pesticidele? „Mai e sanatoasa mierea daca e plina de pesticide?”, m-a intrebat recent o doamna ingrijorata de efectele pesticidelor asupra mierii. Si pe buna dreptate!

DA, mierea este sanatoasa!

Trebuie de la bun inceput sa stabilim ca nu toate florile sunt tratate cu pesticide.

Salcamul, teiul, copacii din padure nu sunt tratati. Campiile, pajistile, dealurile, baltile, zona submontana… de regula nu sunt tratate cu chimicale.

Avem asadar mierea de salcam, mierea de tei, mierea de mana care sunt relativ ferite de actiunea chimicalelor. De asemenea mierea poliflora, mierea de faneata, de balta, de amorfa sunt produse care pot fi consumate cu incredere.

Singurele culturi unde se folosesc pesticide sunt cele de rapita si floarea soarelui. Probabil mai sunt si altele dar eu nu merg la ele. (ex. culturile de mustar, mazare etc.)

Cultura de Floarea soarelui

In general la culturile de floarea soarelui se folosesc seminte hibride, modificate genetic pentru a face fata daunatorilor. Deci nu sunt stropite florile, cel putin eu nu am intalnit un asemenea caz. Problema cu acesti hibrizi este ca secreta foarte putin nectar. Soiurile mai vechi, romanesti, secreta mai mult nectar dar sunt pe cale de disparitie.

Cultura de Rapita

Cel mai riscant cules este la rapita. Adeseori fermierii stropesc culturile in timp ce apicultorii au albinele la cules si astfel inregistreaza o mortalitate foarte ridicata.

Am intalnit caz in care fermierul nu a stropit cultura de rapita DELOC. De ce?

Din discutiile purtate cu fermierii am inteles ca li se cere ca o anumita cota din teren sa fie semanata cu rapita. Asadar pe unii fermieri nu ii prea intereseaza productia acelui teren de rapita, ci sa aloce terenul pentru aceasta cultura dupa cum le cere legea si sa isi incaseze subventia.

De cele mai multe ori insa fermierii stropesc culturile. Acum in cazul meu si a colegilor mei de pastoral situatia este in felul urmator: de multi ani de zile mergem in pastoral la rapita in acelasi loc. Ne cunoastem astfel foarte bine cu fermierul, ne spune cand stropeste si cu ce substante. Avem o colaborare foarte buna si fermierul cauta solutii care sa fie cat mai blande cu albinele. Adeseori am mers la culesul de miere de rapita doar dupa ce a facut stropirile. Insecticidele au si ele o perioada de remanenta, adica au efect o perioada determinata. Stupii se inchid in aceasta perioada si se deschid dupa perioada indicata, de regula dupa 24 – 48 ore. In felul acesta albinele si mierea nu sunt afectate. In acest caz nectarul cules de albine este bun, mierea este buna, sanatoasa, riscul de contaminare fiind foarte mic. Daca ni s-ar spune ca pentru stropire se folosesc insecticide puternice cu remanenta indelungata cu siguranta am renunta sa mai mergem in locul respectiv si am cauta o alta locatie. In primul rand pentru ca ne-ar ucide albinele!

Riscul ramane insa si poate fi eliminat sau cel putin minimalizat doar printr-o colaborare stransa intre apicultori si fermieri.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O miere foarte buna. O folosesc in fiecare dimineata in prima ceasca de cafea.

Elena Zaharia

Coletul a ajuns la timp iar mierea are un gust foarte bun!

Cristina Voinea