Recomanda-ne

In funcție de florile din care culeg nectarul mierea contine proprietățile acestora și cristalizeaza mai repede sau mai târziu.

Atunci când cumpără un borcan de miere, majoritatea necunoscătorilor o ocolesc pe cea zaharisită, părându-li-se „învechită”, „plină de zahăr” sau, în cel mai bun caz, „greu de consumat”. Se lasă, în schimb, seduşi de mierea aceea cremoasă, aurie, care curge ca în reclame. Mare greşeală! Fac, de fapt, alegerea nepotrivită.

De ce se cristalizează mierea

Zaharisirea sau cristalizarea este un fenomen natural prin care mierea trece din stare lichidă într-o stare semisolidă. Se întâmplă datorită compoziţiei sale, formată: din 70% fructoză şi glucoză. Balanţa dintre fructoză şi glucoză variază în funcţie de tipul de miere, fructoza fiind în general între 30 şi 44%, iar glucoza între 25 şi 40%. În funcţie de acestea, mierea se cristalizează mai repede sau mai încet. Practic, cu cât mierea conţine mai multă glucoză, cu atât se zahariseşte mai repede. Unele tipuri se cristalizează uniform (mierea de rapiţă), altele doar parţial, caz în care se vor forma două straturi.

În cât timp se zahariseşte

Tot sursa nectarului influenţează timpul de zaharisire. Unele tipuri se cristalizează în doar câteva zile sau săptămâni de la extragere (cea de floarea soarelui, de rapiţă), altele rămân lichide mai multe luni (mierea de salcâm). Viteza de cristalizare mai depinde şi de prezenţa unor catalizatori, precum bucăţele de ceară, grăunţe de polen sau propolis. Pentru a obţine mierea curată şi lichidă, unii vânzători o încălzesc şi o filtrează, însă astfel mierea îşi pierde din proprietăţi.

Cum arată mierea «contrafăcută»

În comerţ se găseşte miere care rezistă cu lunile fără să se zaharisească. Ea este făcută tot de albine, însă nu în mod natural. Adică micile zburătoare nu au fost duse în câmpul de flori să culeagă nectar, ci au fost ţinute într-un singur loc şi hrănite cu sirop de zahăr. Produsul rezultat va fi, în acest caz, unul fără valoare nutriţională.

Mituri de care trebuie să uiţi

Mierea zaharisită contine zahăr!

FALS!

Mierea zaharisită nu conţine zahăr. Dimpotrivă, e un indicator al calităţii.
După cristalizare, mierea  îşi păstrează toate proprietăţile avute în stare lichidă.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O miere foarte buna. O folosesc in fiecare dimineata in prima ceasca de cafea.

Elena Zaharia

Coletul a ajuns la timp iar mierea are un gust foarte bun!

Cristina Voinea