3 Pași Simpli pentru a Decristaliza Mierea
Recomanda-ne
  • 1
    Share

 

3 Pași Simpli pentru a Decristaliza Mierea

Ai deschis dulapul pentru a te bucura de puțină miere naturală și ai descoperit ca e cristalizată?

Nu intra în panică. Și nu o arunca. Înțelege ce e cristalizarea și urmează acești trei pași simpli pentru a decristaliza îndulcitorul tău preferat și să o faci din nou lichidă.

 

Cum să decristalizezi mierea

Pasul 1

Pune borcanul tău de miere, cu capacul scos, într-un vas mai adânc. Toarnă apă caldă (pentru a nu distruge proprietățile mierii apa nu trebuie să depășească 45º C) în vas și lasă-o acolo până se topește.

Pasul 2

În decursul a cinci minute scoate borcanul din vas, amestecă mierea și pune-o înapoi în vasul cu apă caldă. Continuă procesul până când mierea ajunge la consistența dorită.

Pasul 3

După ce mierea ajunge la consistența dorită scoateți borcanul cu miere din vas și așteptați să se răcească mierea. Puneți capacul și păstrați borcanul la temperatura camerei într-un loc ferit de soare.

* Pentru a preveni pierderea proprietăților mierii, obligatoriu apa nu trebuie să depășească 45º C.

De ce cristalizează mierea?

Cristalizarea nu înseamnă ca mierea e falsă. De fapt e un proces natural al mierii ce apare după trei sau șase luni de la data extracției. Nu o aruncați! Mierea cristalizată are aceleași proprietăți nutritive ca și cea lichidă. De fapt există persoane care preferă această consistență pentru că o pot întinde pe pâine sau o pot folosi mai bine pentru îndulcirea ceaiului sau cafelei.

Există mai mulți factori ce contribuie la cristalizarea mierii. Principalul factor este compoziția ei. Mierea este formată în principal din două tipuri de zaharuri: glucoza și fructoza. Mierea conține peste 70 % carbohidrați și până la 20% apă. Datorită acestui lucru, glucoza se separă de apă și începe procesul de cristalizare.

În afară de compoziția ei sunt și alți factori ce contribuie la cristalizarea mierii.

Procentajul de glucoză și fructoză din miere. Cu cât un tip de miere are un procent mai mare de glucoză cu atât mierea cristalizează mai repede.

Temperatura la care e păstrată mierea. Dacă e păstrată într-un mediu mai rece mierea cristalizează mai repede. Cristalizează chiar și în faguri. Așadar dacă mierea voastră se ascunde în frigider poate doriți să o păstrați în cămară sau chiar bucătărie.

Cantitatea de polen din miere. Gradul de procesare a mierii (raw/crudă, semi-procesată sau procesată) va determina cât de mult polen conține mierea și cât de repede va cristaliza. Existența polenului în miere e un lucru normal, ne arată din ce plante s-au hrănit albinele. Mierea naturală (raw, crudă) conține mai mult polen decât mierea procesată și de aceea poate cristaliza mai repede.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O miere foarte buna. O folosesc in fiecare dimineata in prima ceasca de cafea.

Elena Zaharia

Coletul a ajuns la timp iar mierea are un gust foarte bun!

Cristina Voinea