Cum să deosebești mierea falsă?
Recomanda-ne

Cum să Deosebești Mierea Falsă

 De unde știi că mierea pe care o cumperi este naturală? Dacă nu o cumperi de la un apicultor de încredere, poate fi foarte greu să decizi între diferitele sortimente existente pe piață. S-a estimat ca 75% din mierea din supermarket  nu e miere naturală. Este un produs procesat din care a fost scos polenul, nutrienții, enzimele și vitaminele. Ceea ce a rămas e doar un sirop dulce. Unii producători adaugă îndulcitori artificiali să facă “mierea” mai ieftină, diluând produsul original. Există de asemenea riscul ca să cumperi miere importată din China care poate conține pesticide, antibiotice sau alte substanțe.

Din fericire, există cinci teste simple pe care le puteti face acasă pentru a fi siguri că produsul pe care îl cumpărați este miere adevărată.

Cum să Faci Diferența între Mierea Naturală și cea Falsă:

Testul Cristalizării

Când mierea din nectar e prelucrată, albinele o procesează și o amestecă cu niște enzime speciale. Una din aceste enzime, glucozoxidaza, ajută la eliminarea apei din miere. Rezultatul acestui proces este că mierea naturală (cu excepția celei de salcâm) are tendința să cristalizeze și devine solidă după depozitare. Mierea artificială nu va cristaliza.

Testul Apei

Mierea naturală nu se amestecă ușor cu apa. Varsă doar o linguriță de miere într-un pahar cu apă și vei vedea că mierea se așază pe fundul recipientului. Ca să o încorporezi în lichid, mierea naturală trebuie să fie amestecată. Mierea falsă, pe de altă parte, se dizolvă ușor în apă fără a fi amestecată.

Testul Hârtiei

Pune câteva picături de miere pe un șervețel de bucătărie. Dacă mierea e naturală, va rămâne în locul respectiv și nu va fi absorbită. Dacă mierea nu este pură, va uda șervețelul și probabil va fi absorbită de acesta.

Testul Focului

Ia un băț de chibrit uscat, atinge-l de miere și încearcă să aprinzi chibritul. Dacă mierea este naturală chibritul se va aprinde cu ușurință deoarece nu conține apă care să umezească fosforul. Dacă mierea e falsă nu se va aprinde.

Testul Pâinii

Întinde mierea pe o felie de pâine. Dacă e miere naturală, după câteva minute pâinea va deveni mai crocantă. Dacă mierea e falsă, pâinea va deveni umedă (datorită cantității diferite de umiditate).

cum recunosti mierea naturala

 

 

Luați o mușcătură din pâinea unsă cu miere adevărată și bucurați-vă de plăcerea oferită… dacă a trecut testul!

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

O miere foarte buna. O folosesc in fiecare dimineata in prima ceasca de cafea.

Elena Zaharia

Coletul a ajuns la timp iar mierea are un gust foarte bun!

Cristina Voinea